Historie Ano Kato

 

Start

Ano Kato door de jaren heen

.


.

'Ano Kato' betekent 'op z'n kop'.

Ano Kato bestaat vanaf mei 1987. De kompanía begon met Andonis Moraïtis, Jurrie Eilers en Michiel Koperdraat onder de naam 'I tris Ano Kato'. Na het vertrek van Andonis heeft de groep geen Grieken meer in haar gelederen gehad.  
.

Na een intermezzo als instrumentaal duo ontstond het trio met Tim Meeuws als zanger/baglamas-speler. In deze periode trad Ano Kato op in het voorprogramma van Michalis Yenitsaris, ging Ano Kato een aantal keren naar Griekenland om er te spelen, radio- en tv-optredens te doen (o.a. bij Antenna), en om er met de NOS de tv-documentaire ‘Rebètika, de Griekse blues’op te nemen. Ook bracht Ano Kato een CD uit met rebètika en vroege laïká met de titel ‘Ano Kato - Chtes ta káname’. Verder maakte zij de muziek voor de Teleac-cursus Nieuw Grieks op tv en radio.
.

Na het vertrek van Tim Meeuws bestond de groep uit een soort collectief van musici o.l.v. Michiel Koperdraat, dat in verschillende bezettingen optrad onder de naam Ano Kato - i kompania tis vradias. Percussie, klarinet, viool en accordeon maakten een uitgebreider repertoire mogelijk. Er kwam o.a. veel eilandmuziek op het repertoire. Eilandmuziek klinkt licht, het doet denken aan water en wind, en er kan goed op gedanst worden. Musici die met Ano Kato speelden in deze periode en nu niet meer van de partij zijn: Behsat Üvez (percussie, snaarinstrumenten en zang), Editha Vennik (accordeon), Marius Greiner (viool), Mattie Tans (gitaar en zang) en Mohammed Bouhanna (percussie).

En dan de huidige bezetting. De laatste jaren bestaat de groep uit 5 musici. De inbreng van Theo van Halen met zijn klarinet heeft gemaakt dat Ano Kato ook muziek uit Epirus is gaan spelen. Voor een dubbelconcert, samen met Chinese musici, studeerde Ano Kato een aantal Epirotische nummers in omdat deze muziek, net als Chinese muziek, voor een groot deel pentatonisch is. Het succes van dit concert maakte dat Ano Kato meer muziek uit Epirus ging spelen, muziek die soms bijna tranceverwekkend is en soms grillig als het ruige berggebied waaruit ze voortkomt. De blues van de Griekse bergen.

De groep bracht o.a. een cd met muziek uit Epirus en van de Griekse eilanden uit. De titel van de cd: ‘Ano Kato - Levendes apo ta xena’.
Ano Kato speelt tegenwoordig dus veel belangrijke muziekstijlen van Griekenland: oude en moderne laïká, rebètika, nisiótika en epirótika (een repertoire van meer dan 7 uur), merendeels dansmuziek. En daarin is de groep redelijk uniek. De meeste groepen beperken zich tot een bepaalde stijl. 

De bezetting van Ano Kato is:

  •  Michiel Koperdraat - zang, bouzouki, ud, baglamas en santouri

  •  Jurrie Eilers - gitaar, laouto en  zang

  •  Theo van Halen - klarinet

  •  Michiel van der Meulen - viool

  •  Andy Leeming - baglamas, tzouras en percussie

 
Zie ook bezetting
Naar fotoalbum met geluidsfragmenten

Boekingen en informatie


 

 

© Niets van deze website mag worden overgenomen voor welk doel dan ook, zonder toestemming van Ano Kato / Michiel Koperdraat ©.
Voor meer informatie over Ano Kato of voor vragen en opmerkingen over deze website: