1989 - 1994

 

Start
Omhoog
Documentaire NOS

 

Ano Kato als trio met Tim Meeuws (zang en baglamas), Jurrie Eilers (gitaar) en Michiel Koperdraat (bouzouki en zang) was zeer succesvol. Er werd overal gespeeld: in restaurants in heel Nederland, op festivals, in theaters, en in Griekenland zelf. Ano Kato maakte in 1990 een 'studie'-reis door Griekenland, trad in 1991 vijf weken op in Agios Giannis op Corfu, op het dorpsplein (o.a. om hier de Duitse motortoeristen met hun rockmuziek weg te houden), en ging met de NOS naar Griekenland om er de documentaire 'Rebètika, de Griekse Blues' op te nemen.
Alles hierover op de pagina 'Documentaire NOS'.

- Bekijk ook de reünie met Tim op het Noorderzon Festival 2003!
- Meer over Tim Meeuws vindt u hier.

Trio Ano Kato

(1992)

 

In het Schimmelpenninckhuys van Paula Karistinos in de Oosterstraat te Groningen. Hiernaast met Jorgos, 'de eagle'.


 

Ano Kato in Paradiso te Amsterdam
Tijdens een concertenserie van 'Het Griekse Eiland'


 

In 1992 werd Ano Kato's eerste cd 'Ano Kato - chtes ta kaname' gepresenteerd op twee locaties: in de ouzeri van Michalis Karolidis in Groningen (Ano Kato óp het biljart), en in Amsterdam, in het vermaarde restaurant Olympia van Nikos Tsiaxiras op de Nassaukade.
 

Ano Kato live in het Vondelpark Amsterdam (1992)

 

 

 


Ano Kato speelde verschillende keren op feesten van Griekse Gemeenschappen in Nederland en België. Hiernaast bij de Griekse Gemeenschap in Amsterdam. In deze zaal met knallende akoestiek werd een behoorlijk robbertje dansmuziek ten gehore gebracht.
Ano Kato speelde op allerlei festivals in heel Nederland. Hiernaast op het Noorderzon Festival in Groningen

 


In het dorpje Agios Giannis op Corfu, voor de taverna van Kostas. Ano Kato speelde hier in de zomer van 1991 vijf weken lang dagelijks op het terras dus het was al die tijd feest in het dorp. Langzamerhand kwam men vanuit heel Corfu op de gezeligheid af.
 
Henk van der Does (van het Griekse Eiland) had alles geregeld.


 

Onderweg naar Korfoe (in 1990 met de auto) regelde Ano Kato een concert in het 'Cosmopolitan' in Preveza, voor de zaterdag de week daarna. 
Natuurlijk was Ano Kato de week daarop punctueel aanwezig in deze bouzouki-tent, maar daar bleek dat men er niet van was uitgegaan dat Ano Kato nog zou komen. Er was namelijk niet meer over gebeld. Een afspraak in Griekenland moet, werd toen pijnlijk duidelijk, op z'n minst een paar keer telefonisch worden bevestigd, ook als er maar een weekje tussen zit.
Toch ging het optreden door. In allerijl werd er een flyer gedrukt (geen kopietjes dus) en in alle brievenbussen van het stadje Preveza gestopt. Dat kregen ze binnen een uur voor elkaar!

COSMOPOLITAN
ALLEEN VANAVOND ZATERDAG 23-6-90
ZAL VOOR U OPTREDEN
DE HOLLANDSE REBETIKA GROEP
MET EEN UITGEBREID REBETIKA PROGRAMMA
AANVANG NA 10.30 P.M.

.
Ano Kato ontmoet Prodromos, links advocaat, en fel gekant tegen de arrogantie van de macht.
Hier zijn alternatieve tekst op "Ta Dagtilidia" van Mitsakis. 
We spelen in zijn kantoor tussen wetboeken, zijn secretaresse danst een stukje mee!

 

 

 

   

Toen Ano Kato tijdens de 'studiereis' die zomer van 1990 ook in Athene was had ze in Plaka al gauw een kompania gevonden waarmee lekker kon worden samengespeeld: I Neosmyrniotiki Kompania.

 


     

In deze zomer heeft Michiel Koperdraat zijn bouzouki in Athene laten bouwen door de beroemde bouzouki- en laouto-bouwer Theodoros Moundakis (Kolonou 17). Georgos Dalaras had hem deze bouwer persoonlijk aanbevolen omdat Moundakis ook voor hem ooit een bouzouki bouwde. Verschillende bezoekjes tijdens het bouwen (gedurende tweeënhalve maand) lieten verschillende bouwstadia zien. Hierboven twee foto's van een vroeg stadium, en twee waarop Theodoros Moundakis het voltooide instrument laat zien.

 

Deze foto werd gemaakt door Serge-Henri Valcke voor de cover van de cd 'Ano Kato -Chtes ta kaname' (1992).


 

 

© Niets van deze website mag worden overgenomen voor welk doel dan ook, zonder toestemming van Ano Kato / Michiel Koperdraat ©.
Voor meer informatie over Ano Kato of voor vragen en opmerkingen over deze website: