Discografie

 

Start

Klik op de cd voor muziek

Ano Kato - Levèndes apo ta xèna  (Ipirótika & Nisiótika tragoúdia)

Kerels uit den vreemde

PAN-Records 181CD, 55'58 minuten, 10 tracks, 1999
.

De laatste jaren speelt Ano Kato naast ‘rebètika’ en ‘laïká’ veel ‘dhimotiká’ en dan vooral muziek van de Egeïsche eilanden en uit het noordelijk berggebied Epirus. 

Op deze cd staan Griekse liederen en improvisaties, afkomstig uit het noordwestelijk berggebied Epirus en van de eilanden. Hierin spelen respectievelijk de klarinet en de viool een belangrijke rol. Daarnaast worden karakteristieke begeleidingsinstrumenten gebruikt zoals de laouto, de Griekse luit, en de Epirotische dèfi, een zware tamboerijn.
Muziek uit Epirus heeft grote spanning en een soms bijna tranceverwekkend karakter. Ook kan zij net zo grillig zijn als het ruige berggebied waaruit zij voortkomt. De teksten, vaak vol kommer, versterken de veelal slepende, enigszins gepijnigde melodieën van zang en klarinet. De viool toont medeleven door als een honingbij mee te zoemen. Kortom: de blues van de Griekse bergen.
Eilandmuziek klinkt daarentegen vrij licht en doet denken aan water en wind. De liederen gaan over de zee die ook gevaarlijk kan zijn, de zeevaart, de liefjes in de havens en de schoonheid van de eilanden. Omdat er zoveel eilanden zijn in Griekenland, bestaan er ook vele stijlen eilandmuziek. Muziek van Kreta heeft een geheel andere klank en bezetting dan muziek van Lesvos, om maar een voorbeeld te noemen.
Op deze cd liederen van beide stijlen, met vaak als thema ‘niet op je bestemming zijn’ en ‘(verloren) liefde’. Op drie liederen van Anastasiou en Zoumbas na zijn alle stukken 'paradosiakó', ofwel traditioneel.

Bestel  deze CD:
Maak € 18,-- (= inclusief verzendkosten) over op giro 3171797 t.n.v. Ano Kato, Vries, o.v.v. 'cd - Levèndes'. 
De cd wordt per omgaande toegestuurd.

Lees recensie.


Klik op de cd voor muziek

Ano Kato - I Tris Ano Kato  (Protes Ichografisis)

De drie op z'n kop. Eerste opnamen (1987)

AK 004, 46'31 minuten, 14 tracks, 2003
.

15 Jaar Ano Kato, een jubileum-cd!

In de zomer van 1987, een paar maanden na het ontstaan van de groep Ano Kato - toen nog 'I Tris Ano Kato' -  werden er in Assen opnamen gemaakt. Op kleine schaal werden deze indertijd op muziekcassette uitgegeven. Voor de liefhebber zijn deze opnamen nu op cd verkrijgbaar. Authentiek materiaal zonder poespas, maar wel hier en daar met humor. 
Naast een aantal mooie strakke rebétika-liederen staan op deze cd zeven stukken van Manos Hatzidakis, waarvan zes instrumentaal, in een zo typerend 'I Tris Ano Kato'-arrangement. 


(
Uitverkocht)

Lees recensie.


Klik op de cd voor muziek 

Ano Kato - Chtes ta káname   (Rebètika tragoúdia)

Gisteren hebben we de boel op z’n kop gezet

PAN-Records 144CD, 66'29 minuten, 17 tracks, 1992
.

Deze cd is van de oude bezetting van Ano Kato, van voor 1994, het trio met Tim Meeuws als zanger/baglamas-speler. 

In deze periode trad Ano Kato op in het voorprogramma van Michalis Yenitsaris, ging Ano Kato een aantal keren naar Griekenland om er te spelen, radio- en tv-optredens te doen (o.a. bij Antenna), en om er met de NOS de tv-documentaire ‘Rebètika, de Griekse blues’ op te nemen. Zie fotomateriaal hiervan.
Naar aanleiding van dit alles bracht Ano Kato een cd uit met rebètika en vroege laïká met de titel ‘Ano Kato - Chtes ta káname’. 
Ano Kato ontleent haar naam en ook die van deze cd aan de eerste regel van het beroemde lied 'I Drossoula' van rebètikalegende Vasilis Tsitsanis. Naast veel liederen van deze Tsitsanis ook liederen van Mitsakis, Yenitsaris, Skarpelis, Moutsis, Peristeris, Chrisinis, Bayanderas en Xarchakos op deze cd.


(Uiverkocht)


Klik op de dvd om een stukje te bekijken

Rebetika - De Griekse Blues

NOS- EBU documentaire met Ano Kato in Griekenland

DVD 35'00 minuten, 1992
Nederlands en Grieks gesproken, Nederlands ondertiteld
.

Ano Kato ging voorjaar 1992 met een cameraploeg van de NOS naar Griekenland om daar mee te werken aan de NOS-EBU documentaire 'Rebètika, de Griekse blues' van regisseur Rolan Hurioglu. 

In deze documentaire veel muziek en interviews met musici, musicologen, nazaten van oorspronkelijke immigranten en andere kenners.
Ano Kato was de rode draad in deze documentaire. De leden van Ano Kato  bezochten allerlei belangrijke rebètika-musici. Natuurlijk werd er met hen samengespeeld. Fantastisch waren de ontmoetingen met beroemdheden als Georgos Mitsakis en Michalis Yenitsaris, die duizenden rebètikanummers op hun naam hebben staan. 
Mitsakis overleed helaas kort na de uitzending van het programma - hij had al grote moeilijkheden met zijn gezondheid toen de opnames werden gemaakt, al kon je dat aan zijn optimistische houding niet aflezen. Ook Yenitsaris is inmiddels helaas overleden. 
Ano Kato is dan ook ontzettend blij hen nog ontmoet - en met hen gespeeld te hebben. 
'Rebètika, de Griekse blues' werd in 1992 uitgezonden in de serie 'Het Allochtoon Videocircuit' op Nederland 3.

Bestel  deze DVD:
Maak € 18,00 (= inclusief verzendkosten) over op giro 3171797 t.n.v. Ano Kato, Vries, o.v.v. 'dvd - Griekse blues'. 
De dvd wordt per omgaande toegestuurd.


Voor meer informatie en bestellen kunt u contact opnemen met:

Vereniging Ano Kato
Lottinge 37, 9481 GW Vries
Tel: (+31-0) 592 544833
Internet: 

Boekingen en informatie

 

© Niets van deze website mag worden overgenomen voor welk doel dan ook, zonder toestemming van Ano Kato / Michiel Koperdraat ©.
Voor meer informatie over Ano Kato of voor vragen en opmerkingen over deze website: