Coaching

 

Start

Haal het beste uit je orkest!

Coaching van orkesten, bands, en individuele musici

 

"Ondanks alle energie en inzet van onze orkestleden laat het resultaat nog veel te wensen over. Het loopt niet echt lekker, het rammelt her en der, 
en we krijgen de arrangementen maar niet goed op orde". 

Als deze veelgehoorde klacht bij de musici van een orkest of band aan de orde is, dan is dat een goed teken! Men heeft dan namelijk zicht op het eigen presteren en ziet dat dit niet overeenkomt met de ambities die de groep zichzelf heeft gesteld. En dat is gelijk het begin van de oplossing van deze ongewenste situatie.
Een muzikaal coach (die van buiten de gelederen komt), kan dan veel voor zo'n groep betekenen!

Het goed presteren van een orkest tijdens repetities, optredens of concerten is afhankelijk van veel factoren. 
Alleen een goed ingestudeerd repertoire is meestal niet genoeg. Allerlei specifieke 'problemen' kunnen de kop op steken op het 'moment suprème' en verstoren dan een goed resultaat tijdens een optreden of concert. Des te meer is dit vervelend als naar het concert wordt uitgekeken, en er dus verwachtingen zijn, of als er opnames gemaakt gaan worden. Hoe voorkom je in zo'n situatie dat de zaken anders lopen dan ‘normaal’, en wie wijst je als orkest op blinde en zwakke plekken? En wat te doen aan het verschijnsel 'podiumvrees'?

Michiel Koperdraat is coach voor orkesten en bands (ongeacht welke stijl). 
Een band of (volks-)muziekgroep wil bijvoorbeeld meer lijn krijgen in zaken als arrangement en improvisatie, 
of zoekt naar meer inhoud of naar een betere en professionelere vorm van presenteren. 

Een van de uitgangspunten van structurele coaching (meerdere bijeenkomsten) is naast groeps-coaching een individuele benadering van de individuele orkestleden. Dit is gebaseerd op de overtuiging dat een orkest voornamelijk kan groeien in professionaliteit als de orkestleden individueel stappen gaan zetten. 
Deze individuele aanpak maakt ook dat musici hun eigen muzikale vuur (terug)vinden waardoor het repeteren (individueel en in het orkest) intensiever en leuker wordt. 

Het werken aan de presentatie van een groep kan veel soelaas bieden. De muzikale presentatie, de individuele presentatie en de groepspresentatie, ook tussen de muziek door, komen dan aan bod. Hier laten groepen vaak veel liggen.
Na het bekijken van de groep (vanuit verschillende standpunten zoals het standpunt van de musicus, het publiek, de boeker) doet Michiel Koperdraat suggesties en kunnen er indien gewenst meer trainingen volgen. 
Met een dag werken kom je al een heel eind!

.

Michiel Koperdraat was (voor zijn Ano Kato-periode) bassist, toetsenist, componist en arrangeur in allerlei bands en muziektheaterproducties. Hij was 4 jaar in dienst bij Muziektheatergroep ‘Werk in Uitvoering’ in Groningen en werkte mee aan 6 theaterproducties en een Gouden-Kalf-genomineerde film, waarvoor hij vele composities schreef en arrangementen maakte. Hij deed veel studiowerk, o.a. naar aanleiding van de productie van cd's en van soundtracks van tv-producties van NOS-EBU en IKON. Hij was bassist in de musical ‘Publiek’ van Seth Gaaikema en Bob Zimmerman. Daarnaast was maakte hij jaren deel uit van het orkest 'Hot Liquid', dat (in de studio en op de bühne) enkel werkte met instant composing, soundscapes en jam-sessions.
Michiel heeft inmiddels met allerlei orkesten gewerkt, van verschillende pluimage, en is in staat alle musici te coachen, ongeacht welk instrument ze bespelen. Hij is multi-instrumentalist en heeft ruime ervaring met zang, en vele snaar-, strijk-, blaas-, percussie-instrumenten en drums.

 

 

 

Griekse studieorkesten in Nederland

 

Vardaris  

 

In het noorden van het land bestaat sinds enige tijd een Grieks studieorkest in omgeving Groningen/Assen met de naam 'Vardaris' (Noordenwind). 


Het repertoire bestaat uit Griekse traditionals die hun waarde hebben bewezen. Er wordt tweewekelijks gerepeteerd met de woensdagavond als uitgangspunt. 

 

Syndrofia

In het westen van het land bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan een Grieks leerorkest. 
De groep komt twee keer per maand bij elkaar in Amsterdam of omstreken.

 

Er wordt gewerkt aan een uitgebreid repertoire met verschillende stijlen Griekse muziek.
Ook improvisatie neemt een belangrijke plaats in.

 

Interesse?

Er is in de orkesten nog ruimte voor nieuwe leden.
Belangstellenden hiervoor kunnen zich opgeven per mail:  

 

 

 

 
 
 
 

 

© Niets van deze website mag worden overgenomen voor welk doel dan ook, zonder toestemming van Ano Kato / Michiel Koperdraat ©.
Voor meer informatie over Ano Kato of voor vragen en opmerkingen over deze website: