1994 - 1997

 

Start
Omhoog

I kompanía tis vradias

.
.
.

Ano Kato speelde in deze periode in allerlei verschillende bezettingen met als ondertitel i kompania tis vradias (de band van de avond). De groep was eigenlijk een soort muziekcollectief. 

Het was een tijd vol inspiratie en beweging, en er gebeurde van alles. De Griekse muziek zat in noord Nederland duidelijk in een lift. Er waren Griekse muziekworkshops en Griekse danscursussen. Veel vrienden van Ano Kato kwamen dansen bij optredens. Het was ook wel een beetje rommelig op een leuke manier, ook op het podium, want er werd veel en enthousiast geïmproviseerd. 

Toentertijd was stichting Baraná actief met het verzorgen van vele muziekworkshops in Groningen. Veel docenten van Baraná speelden mee in Ano Kato zoals Behsat Üvez (darbouka & snaarinstrumenten), Editha Vennik (accordeon) en Marius Greiner (viool). Uit Nijmegen deden Mattie Tans (zang & gitaar) en Theo van Halen (klarinet) mee, en Theo is nu nog steeds bij de groep. Verder deden veel gastmuzikanten mee in deze periode waaronder Takis Sideris (bouzouki & zang) en Mohammed Bouhanna (darbouka). Ook Andy Leeming (baglamas) kwam op het laatst de groep versterken.

I kompania tis vradias op de Grote Markt tijdens de Uitmarkt Groningen. 


 

 

On the road again
Op de Wereldmarkt op de Grote Markt in Groningen

 

 Er werd zélfs wel eens zonder Jurrie gespeeld!

 

 

 

 

 

.
Met 7 personen naar Genk (België) om daar te spelen voor de Griekse Gemeenschap. We mochten alleen maar komen als we 7 uur achter elkaar door zouden gaan spelen. Want men wilde wel door kunnen dansen. Dat leek ons wel een uitdaging, dus we gingen. Met veel mensen moest het lukken, dachten we. Na 4 uur moesten we onderbreken om het geluid op orde te brengen (het werd steeds harder) en we waren toen al behoorlijk daas. Vooral van de aanhoudende verzoeken om nummers van de dansende Grieken, nummers die we natuurlijk nét niet op ons repertoire hadden staan. Maar ja, leerzaam was het wel!
Hiernaast de enige foto die Ano Kato heeft van deze avond. 

 

  
......
 
(1998)

..
Ano Kato speelt met Takis Sideris bij de opening van ouzerie Eleni in Utrecht

Dubbelconcert

Voor een dubbelconcert (Versus-concert 23 juni 1996, Prinsentheater Groningen), samen met Chinese musici, studeerde Ano Kato een aantal Epirotische nummers in omdat deze muziek, net als Chinese muziek, voor een groot deel pentatonisch is. In het eerste deel van de avond speelde iedere groep afzonderlijk een set, en in het tweede deel van de avond speelden de twee groepen samen elkaars muziek. 
Het Chinese tweetal dat met Ano Kato speelde bestond uit Tang Bei die zhen speelt, een cimbaal waarop met de vingers op wordt getokkeld, en sheng, een klein pijporgeltje dat met de mond wordt aangeblazen. Verder Wei Ling Fang, die erhu speelt, ook wel Chinese viool genoemd, een klein strijkinstrumentje met als bovenblad een vissevelletje en met twee snaren. Zij spelen regelmatig in het Chinese deel van de Hortus in Haren.
Ondanks dat Griekse en Chinese muziek klankmatig totaal verschillen is er één grote overeenkomst tussen Chinese muziek en muziek uit Epirus (Noord Griekenland): beide muzieksoorten spelen zich grotendeels binnen het pentatonisch toonstelsel af, d.w.z. beide muzieksoorten zijn gespecialiseerd in het spelen van muziek die bestaat uit voornamelijk 5 tonen (do-re-mi-so-la, zoals de zwarte toetsen van een piano laten horen). Dat bleek dan ook in het tweede deel van het concert waarin de groepen elkaar redelijk makkelijk konden vinden. Ieder speelde elkaars muziek weliswaar met een zware 'eigen tongval', maar vooral het samenspel van Wei Ling Fang (Chinese viool) en Theo van Halen (klarinet) was zeer inspirerend. De manier waarop Wei Ling Fang de Epirotische muziek speelde was indrukwekkend en toonde hoe virtuoos deze muzikante haar instrument bespeelt, te meer daar zij op deze avond voor het eerst in haar leven ging improviseren, een vorm van muziek maken die in Epirus en de rest van Griekenland heel gebruikelijk is maar in China niet voorkomt. Mede door het succes van dit concert ging Ano Kato meer muziek uit Epirus spelen.
De foto hiernaast was geplaatst bij het artikel ter aankondiging van dit dubbelconcert.
Van het concert zelf zijn helaas geen foto's. Wel is er een geluidsopname gemaakt waarvan hieronder een fragment te horen is!

Tang Bei met zhen en Michiel Koperdraat met baglamas
Foto: Anne Marie Kamp
 (1996)
Wat betreft het land China willen wij graag nog even kwijt: Free Tibet! Klik hier!

 

© Niets van deze website mag worden overgenomen voor welk doel dan ook, zonder toestemming van Ano Kato / Michiel Koperdraat ©.
Voor meer informatie over Ano Kato of voor vragen en opmerkingen over deze website: